Bovendien waren de leerlingen zelf de gidsen ter plaatse, iets wat er mee voor zorgde dat het een onvergetelijke dag werd.
Voor deze uitstap werd 5 BSO om organisatorische redenen in twee groepen gesplitst. Op 30 mei trokken de leerlingen van 5 CB, LB en BB met de trein van Wetteren, over Gent Sint-Pieters naar Ieper. De tweede keer (15 juni) legden 5 EB, HB en TB hetzelfde traject af. Telkens waren de weergoden ons enorm gunstig gezind, ideaal voor een dagje fietsen langs West-Vlaamse oorlogswegen.
Gestart werd met een korte stadswandeling door de Ieperse binnenstad. De eerste stopplaats werd de Markt met de Lakenhalle. Vervolgens werd de Menenpoort aangedaan. Dit reusachtige oorlogsmonument maakte een diepe indruk op de leerlingen. Hoe is het mogelijk dat zoiets kon gebeuren? Waarom moesten zoveel (jonge) mensen het leven laten? Een grip uit de pertinente vragen die naar voor kwamen. Langsheen de middeleeuwse Ieperse vesten trokken we naar de atletiekpiste waar onze fietsen ons al stonden op te wachten.
Vervolgens werd een groot deel van de “Vredesroute” gefietst. We stopten aan Spoilbank Cemetery, Hill 60 en aan de bekende Caterpillar. Na een kort middagmaal in Zonnebeke stond een bezoek gepland aan het “Memorial Museum Passchendaele 1917 “. Hier leerden de leerlingen meer kennen over de strijd, konden ze zich inleven in ondergrondse oorlogsvoering, zagen ze hoe het leven in de loopgraven was en maakten ze kennis met de noodwoningen van onze voorouders van net na WOI.
Tot slot werd er even halt gehouden aan het reusachtige kerkhof dat Tyne Cot toch wel is. Onze leerlingen beleefden dit moment zeer ingetogen.
Kortom: twee fantastische dagen die –uitgezonderd een paar keer pech met de ketting of een valpartij- uitstekend verliepen. Onze leerlingen waren laaiend enthousiast over deze uitstap en waren van mening dat deze gerust nog wat langer mocht duren. Opzet geslaagd!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |