Scheppersinstituut Wetteren

DSC08093 Large Het 7de jaar agro- en groenmechanisatie doet aan werkplekleren en doet kennis op van zowel maaidorsers, bonenplukkers, bieten- en aardappelrooiers. 

De maaidorser
Nadat de leerlingen van 7 agro-en groenmechanisatie in de theorieles op school de werking en de onderdelen van de maaidorser hadden bestudeerd, kregen ze nu de kans om deze machine eens van dichtbij te bekijken. Beter nog , ze mochten er ook aan werken. Loonwerker Jonathan De Vos had immers zijn maaidorser ter beschikking gesteld om deze om te vormen voor het dorsen van graan tot het dorsen van mais.
Een gedeelte van de mais wordt tegenwoordig niet meer gehakseld tot dierenvoer maar wordt gedorst met een maaidorser. Dit om biobrandstof, olie, kippenvoer, meel, ea te vervaardigen.
Om dit te kunnen doen, moeten er aan de maaidorser moeten een aantal aanpassingen gedaan worden.

Voordat de leerlingen praktisch aan de slag konden aan de machine, stelde hij de leerlingen op de proef om te zien of ze wel de onderdelen en de werking kenden en legde hij nadien uit wat voor aanpassingen de maaidorser moest ondergaan.

De bonenplukker
Een andere oogstmachine waarmee de leerlingen in de praktijk konden kennismaken, was de bonenplukker. Sinds enkele jaren is het telen van groenten in onze streek in opmars.
Vandaar dat we deze speciale machines voor het oogsten van groenten meer zien rijden. Voor het oogsten van bonen hadden we afgesproken met loonbedrijf Deruytere uit Kortemark.
Het was een andere ervaring nl op het veld zelf.
Bij onze aankomst stonden de chauffeurs David en Fernand ons op te wachten om de nodig uitleg te geven over de werking van de machine.
Na ook nog eens de veiligheidsregels te overlopen konden de leerlingen meerijden en zelf ook het stuur over nemen. Dit valt zeker mee omdat de snelheid slechts 2 km/h is en het een hydrostatische aandrijving betreft.

De bietenrooier
Om ook de machine voor het rooien van bieten eens van dicht te bekijken konden de leerlingen bij loonwerker Bart Cossyn terecht. Om de machine terug klaar te maken voor het bietenseizoen wordt deze volledig nagezien en een reeks herstellingen uitgevoerd.
Zo moesten er een aantal lagers en rollen vervangen worden alsook het onderhoud van het hydraulisch systeem van deze machine.
Nadien konden we de machine op het veld in werking zien.

De aardappelrooier
Daarvoor hadden we afgesproken met loonwerker Godefroid uit Heule. De leerlingen konden meerijden met de tweerijige zelfrijder van Maurice en een vierrijige zelfrijder van zoon Filip. Vader en zoon legden uit wat de instellingen waren en hoe je de machine bedient.

DSC08049 Large IMG 20171016 145416 Large IMG 20171016 141741 Large