Scheppers gaat naar Burundi

September 2023. De kick-off van het project is gegeven, maar misschien moeten we eerst wat meer info geven om jullie uit te leggen wat het project eigenlijk inhoudt en hoe het tot stand is gekomen. Een beetje geschiedenis…

In 2011 trokken we tijdens de grote vakantie met 3 leerlingen en enkele leerkrachten naar Gitega, Mutwenzi. Dit MPI ligt zo’n 100 km van het lyceum in Bujumbura, onze andere school. Dit MPI staat in voor onderwijs van gehandicapte kinderen. We zijn er zowel dak- als sanitaire werken gaan uitvoeren, een keukenrenovatie en vernieuwing van elektriciteit. 

In 2019 kwam de vraag van onze broeder Provinciaal om een nieuw schoolgebouw te zetten, goed voor 1500 leerlingen, aan de rand van Bujumbura (QWinterekwa). Natuurlijk dienden we dit niet zelf te doen, maar hij wou wel dat het met Europees materiaal zou gebeuren. In Burundi is er namelijk weinig tot geen productie van materialen en al zeker geen kwalitatieve. We reisden terug naar daar en gingen rond tafel zitten met de architecten om zodoende – terug in België – alle nodige materialen ni containers te stoppen en te verzenden naar daar. 3 jaar later – in 2022 – gingen we terug naar daar voor de officiële opening van het gebouw.

Terwijl we daar waren, gingen we terug op bezoek in het Lycéum (een ASO-school met internaat) te Bujumbura. Al snel zagen we dat het elektrisch gedeelte daar ook aan herstel toe was. Bijkomend kwam ook de vraag om zonnepanelen en batterijen te voorzien omdat de rekeningen van elektriciteit nog moeilijk konden betaald worden.  Raimond (mnr. De Valck) en ikzelf (Bart Bruggeman) begonnen om alles in kaart te brengen. Zowel het energienet, de aftakkingen, schema’s opmaken en veel foto’s nemen.

Eens thuisgekomen gingen we op zoek naar een partner om ons technisch te ondersteunen. We kwamen uit bij de firma ATS in Merelbeke. Zij zagen het zitten om mee in ons project te stappen. Zo gingen we aan de slag om alles georganiseerd te krijgen. Op 12 september gingen we van start met een studiedag in LEMCKO (Kortrijk) met de leerlingen, bij wijze van kick-off. Aansluitend werd het verhaal ook geduid naar onze leerlingen.

Het verslag van de uitstap kan je hier lezen.

We hebben nog een hele planning te gaan, maar we gaan jullie tijdig op de hoogte brengen van onze vooruitgang via deze blog.