ATS geeft opleiding energiemanagement

Augustus 2024. Een datum om naar uit te kijken. Enkele leerlingen van onze school gaan samen met enkele leerkrachten richting Burundi om daar een zonnepaneelinstallatie te plaatsen op een Scheppersschool. Later informeren we jullie daar zeker nog heel uitgebreid rond, maar bij wijze van kick-off van dit project willen we onze leerlingen hun kennis toch wat bijspijkeren op het vlak van energie.

Tijdens de vele vergaderingen, als voorbereiding op het project, kwam het voorstel van ATS (onze ondersteunende partner) om een opleiding rond energiemanagementsystemen te organiseren voor onze leerlingen. Zij regelden voor ons de labo’s van Howest en Ugent te Kortrijk. Met een bus vol elektrische techneuten gingen we op stap om een voet te zetten in de wereld van zonnepanelen, laadpalen en managementsystemen.

Onze voormiddag bestond uit een technische uiteenzetting rond vermogen, laadvermogen van batterijen, elektrificatie en zonnestanden. De rode draad doorheen het verhaal werd natuurlijk Burundi, waar de energie-nerd alleen maar overenthousiast van wordt, gezien de hoeveelheid zon in dat land. Gianni van ATS loodste ons doorheen een geanimeerd verhaal van energie en het nut om daar degelijk mee aan de slag te gaan. De voormiddag werd aangevuld met een sessie rond de Shelly-plug waar leerlingen mee aan de slag konden.

In de namiddag mochten de leerlingen, aan de hand van een doorschuifsysteem, deelnemen aan 3 workshops. Ze gingen batterijen aansluiten, een laadpaal configureren en aan de slag met een zonnekar.

Een leerrijke namiddag, enthousiaste begeleiders, ideale opleidingsruimte en een toffe goodybag zorgden voor een geslaagde dag!