Studie-uitstap 2de en 3de graad Tuinbouw

Vrijdag 20/10 was het zover. Leerkrachten en leerlingen keken al uit naar de traditionele herfstuitstap Tuinbouw. Alleen het weer zorgde voor enige aarzeling. Onder het motto ‘weer of geen weer’ en een tuinbouw leerling kan wel tegen een buitje, ging de studie-uitstap toch door. De tweede graad sprong bij het belsignaal op de fiets en jubelde nog bij het droge weer. Voor ze de Gamma voorbijfietsten, kregen ze al de eerste lading uit de hemel. De derde graad dacht de regendans te ontspringen, zij reisden met de bus, hun beurt kwam ongetwijfeld nog.

De leerlingen van de tweede graad bezochten korte keten bedrijven De Bleekerij en de Watermolenhoeve. In de Bleekerij leerden de leerlingen alles over melk en de verwerking hiervan. Het hoogtepunt van het bezoek was ongetwijfeld de geboorte van een kalfje. In de Watermolenhoeve werd hen duidelijk wat een gesloten landbouwbedrijf is en leerden ze alles over vleesproductie. Ook het droogzetten van koeien op een natuurlijke manier kent voor hen geen geheimen meer. Boomkwekerij Weymeersch en Espaliers kregen eveneens Scheppersleerlingen over de vloer. Op deze kwekerijen kregen onze leerlingen praktijkvoorbeelden te zien van hoe je op een duurzame doch rendabele manier een boomkwekerij kan runnen.

Een specialleke in de rij was bonsai hobbykweker Mr. De Valck, TAC op rust van onze school. Al jaren is hij een gepassioneerd bonsai kweker. Vol passie vertelde Mr. De Valck over de verschillende stadia bij het opkweken van bonsai bomen, de verscheidenheid aan soorten en vooral het geduld dat je moet uitoefenen om tot een mooi resultaat te komen.

Naast dierlijke en plantaardige productie stond ook het thema ecologie op het programma. Collega Mr. Praet gidste onze leerlingen door het Hospiesbos en bracht hen heel wat kennis bij over gelaagdheid in het bos, dood hout, groeiprocessen van een boom, herfstverkleuring, …. Voor een leerkracht een droomomgeving met zoveel didactisch materiaal ter beschikking.

De leerlingen van de derde graad trokken richting Meise en Gaasbeek. In de plantentuin van Meise werden we gegidst door vertrouwde gezichten, oud collega’s Mr. Van Conkelberge en Mr. Franck. Ze loodsten ons binnen op het domein langs de eredreef, een impressionante dreef met 48 stuks van Metasequoia glyptostroboides of watercipres, een levend fossiel zoals de Ginkgo biloba die u misschien beter bekend klinkt. Om even te ontsnappen aan de regen was een bezoek aan het plantenpaleis of aan het houtlab meer dan welkom. De leerlingen geraakten niet uitgekeken op de weelderige plantengroei in het plantenpaleis. Ze waren een en al oor bij de studie van de vleesetende planten. Bij de leerlingen die het houtlab bezochten, vielen voor sommigen eindelijk de puzzelstukjes uit de les op de juiste plaats: houtvaten, zeefvaten, jaarringen, … Alles werd er mooi geïllustreerd uitgelegd.

In de namiddag stond de museumtuin van het kasteel van Gaasbeek op het programma. Impressionant waren de verschillende leivormen die toegepast werden, gekend als levend cultureel erfgoed. De huwelijksenting, nog onbekend voor onze leerlingen, moeten we ook eens toepassen op school 😉Vanop de trappen van de ommuurde renaissancetuin hadden we een prachtig zicht op het Pajottenland en het kasteel zelf.

Ondanks de liters water die uit de hemel vielen was dit een geslaagde studie-uitstap.
Een dikke dankjewel aan de bedrijven voor hun gastvrijheid en om hun kennis door te geven aan de jonge generatie. Ook een gemeende dankjewel aan onze oud collega’s om onze leerlingen te gidsen op minder gekend terrein.