Bosklassen 1B

Van een zonovergoten editie gesproken…

Wat hadden wij geluk met het weer, met onze enthousiaste leerlingen, met onze bijzonder gedreven begeleidende leerkrachten en dit in combinatie met een toplocatie. Wij brachten dit alles samen tot een onvergetelijke driedaagse: de bosklassen voor 1B.

Op maandag ging 1Bb eerst onderling de strijd aan met 1Bc en 1Bd om een heus bosspel te winnen. Intussen startten 1Ba en 1Be de bosklassen met een stevige wandeling in het natuurgebied de Helix. Na het middagmaal wisselden de klassen en de activiteiten.

Het eerste avondspel was vervolgens een schot in de roos. Terwijl hier en daar een moegestreden paard sneuvelde in de wedstrijd, kon ‘het publiek’ een gokje wagen op het best presterende paard. Paard Silver bleek onoverwinnelijk, proficiat, sterk geracet. Al was de overwinning op paard Lowie nipt.

De tweede dag was een dag vol afwisseling: koken, een tapasplankje bouwen, bij enkele volksspelen elkaar uitdagen, luisteren naar de ervaringen van een échte boswachter en leren vuur maken.
Onze dinsdag sloten we af in het zwembad.  

Om die laatste dag dan helemaal perfect te laten eindigen, werden we getrakteerd op een heuse lentebarbecue. Met een extra woordje van dank aan onze koks en afwassers van dienst!

Na twee en een halve bijzonder fijne dagen (en met een fikse portie chloor in de ogen en links of rechts een pijntje van uitbundigheid) keerden onze leerlingen goed gezind terug huiswaarts en bleven enkele leerkrachten moe, maar héél tevreden achter in de jeugdherberg ’t Schipken.
Wij waren terecht fier om met zo’n groep leerlingen op stap te kunnen gaan.

Leerlingen van het 7e jaar Renovatie Bouw volgen opleiding bij Artes

Onze leerlingen van het 7e jaar Renovatie Bouw kregen de kans om een gespecialiseerde opleiding te volgen bij het opleidingscentrum van bouwfirma Artes. Deze opleiding combineerde theorie en praktijk, waardoor de leerlingen hun kennis en vaardigheden in restauratietechnieken konden verdiepen.

Wat stond op het programma?

Na een theoretische introductie met een PowerPoint-presentatie en praktijkvoorbeelden, gingen de leerlingen zelf aan de slag. Onder begeleiding van ervaren meestergasten leerden ze:

Integratie van natuursteenelementen
Vervangen van stenen met aandacht voor verbanden en voegbreedtes
Scheurherstel
Kaleien
Herstel van natuursteen

De praktijkopleiding werd verzorgd door Kristof en Jeffry, twee ervaren specialisten met een enorme passie voor het vak. Hun expertise en praktijkgerichte aanpak zorgden ervoor dat onze leerlingen niet alleen de technieken leerden, maar ook de fijne kneepjes van het ambacht onder de knie kregen.

We willen bouwfirma Artes en hun opleidingscentrum hartelijk bedanken voor deze leerrijke ervaring. Dankzij deze samenwerking kunnen onze leerlingen kennismaken met de nieuwste restauratietechnieken en zich voorbereiden op een toekomst in de bouwsector.

Arne Aerts van 6ICT en leerlingen van 7IE duiken in de wereld van het bier brouwen

Op 1 april 2025 kregen de leerlingen van het 7de Industriële Elektriciteit en Arne Aerts van het 6de Industriële ICT een bijzondere en leerzame uitleg over het eeuwenoude ambacht van “ Bier brouwen “. Dit gebeurde onder de deskundige leiding van André Paeleman van de Slotbrekers Wetteren en Freddy Franck, een expert in biowetenschappen.

De leerlingen werden meegenomen in het volledige proces van het brouwen van bier, waarbij ze niet alleen de technische aspecten leerden, maar ook meer te weten kwamen over de wetenschappelijke kant van het brouwproces. Eén van de belangrijkste onderdelen, die werd toegelicht, was het maïsschen, een essentieel proces waarin zetmeel uit granen wordt omgezet in suikers. Deze suikers zijn nodig voor de fermentatie, die uiteindelijk de basis vormt voor het bier.

De nadruk lag vooral op de vraag: Hoe kunnen we dit ambachtelijke proces optimaliseren en automatiseren? De leerlingen kregen de kans om ideeën te ontwikkelen over de inzet van technologie en innovaties die het brouwproces efficiënter en duurzamer kunnen maken. Dit was een waardevolle gelegenheid om de brug te slaan tussen technologie en traditionele ambachten, en om de leerlingen te stimuleren kritisch na te denken over de rol van automatisering in klassieke productieprocessen.

André Paeleman, met zijn jarenlange ervaring, en Freddy Franck, met zijn expertise in biowetenschappen, gaven de leerlingen waardevolle inzichten en praktische tips. Het werd een boeiende sessie waarbij niet alleen de technische kant van het bier brouwen aan bod kwam, maar ook de creatieve mogelijkheden om het proces te verbeteren en te verduurzamen.

Bier en technologie, hand in hand!

Over 2 maanden weten we of ons brouwsel is gelukt.

Het eindproject “ Microbrouwerij “ van Arne Aerts is tevens te bewonderen tijdens het Techniekfestival van RTC op donderdag 22 mei 2025 in Flanders Expo Gent.

Leerlingen van 5 ICT bezoeken de fabriek van Volvo Trucks in Gent

Op 20 maart 2025 kregen de leerlingen van 5 ICT een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen in de fabriek van Volvo Trucks, waar de vrachtwagens effectief worden gebouwd.

Het bezoek begon met een introductie over Volvo Trucks, waarbij de leerlingen meer te weten kwamen over de geschiedenis en de werking van het bedrijf. Zodra iedereen de nodige veiligheidsmaatregelen ( Veiligheidsschoenen zijn verplicht! ) had genomen, trok de groep de fabriek in. Dit gaf hen de gelegenheid om het productieproces van dichtbij te bekijken en te begrijpen welke stappen nodig zijn om een vrachtwagen te bouwen.

De leerlingen werden verwelkomd door Dhr. Yvan De Coninck en collega’s, die hen persoonlijk doorheen de fabriek gidsten. Tijdens de rondleiding kregen de leerlingen toegang tot verschillende gebieden die normaal gesproken enkel voor medewerkers toegankelijk zijn.Dit gaf hen een unieke kijk op de productie en het complexe proces waarbij onderdelen worden samengevoegd tot krachtige voertuigen, die wereldwijd worden gebruikt.

Heel bijzonder is de rol van automatisering en robotica bij de productie van vrachtwagens. De leerlingen kregen inzicht in de geavanceerde technologie die wordt gebruikt om het productieproces zo efficiënt en zo nauwkeurig mogelijk te laten verlopen.

Eveneens kregen de leerlingen de kans om meer te leren over het werk van Jasper, een leerling van 6 ICT, die op dat moment stagiair was bij Volvo Trucks. Jasper vertelde de groep over zijn project rond de stappenmotor en het gebruik van Tiaportal, een concreet voorbeeld van hoe technologie en ICT worden ingezet in de productieomgeving.

Het bezoek aan de Volvo Trucks – fabriek was een inspirerende ervaring voor de leerlingen. Het bood hen niet alleen waardevolle kennis over techniek en productie, maar stimuleerde hen ook om na te denken over de vele mogelijkheden die er zijn binnen de wereld van ICT en technische innovaties

Scheppersquiz 2025

Afgelopen zaterdag vond in onze school de jaarlijkse Scheppersquiz plaats. Met 50 ploegen zat de zaal gezellig vol, waardoor zelfs de plotse panne van de verwarmingsinstallatie amper gevoeld werd. Dankzij heel wat bereidwillige oud-leerlingen werden de deelnemers snel voorzien van spijs en drank. De porties gemengd werden smakelijk verorberd en het Stien-bier was wel heel populair. Aan de jurytafel gaven onze collega’s met hun favoriete rode stylo intussen het beste van zichzelf. Na 9 rondes met in totaal 138 vragen, wist het team Verloren Zaterdag het te halen van Zarathustra. Beide ploegen maakten maar 4 foutjes en één ervan was bij beide ploegen dan nog het herkennen van onze stichter Victor Scheppers. Het podium werd vervolledigd door de ploeg Legen Bokal. We zagen in de zaal heel wat leerlingen, oud-leerlingen en collega’s terug en beleefden een topavond. Bedankt aan alle deelnemers en medewerkers en hopelijk tot volgend jaar! Vermoedelijke datum: vrijdag 13 maart 2026.

De buurtmolen

In samenwerking met ‘Feestcomité De Vierweegse’ werken de leerlingen van het Scheppersinstituut in Wetteren aan een replica voor een nieuwe Molen in een wijk in Lochristi. De Molen zal volledig uit hout bestaan en gemaakt worden door leerlingen uit de studierichtingen Binnen- en buitenschrijnwerk en de richting Houttechnieken. Voor de functionaliteit van die wieken, de verlichting en de afwerking schakelen ze de hulp in van mede leerlingen uit Elektriciteit, Mechatronica en Industriële Wetenschappen. 

Finale STEM Olympiade – Pieter Van Huffel 1IWBIOa

Door al het geweld van auto’s en robots, zouden we bijna vergeten dat wij afgelopen zaterdag ook een finalist hadden voor de STEM Olympiade, namelijk Pieter Van Huffel uit 1IWBIOa. Bij deze een verslagje:

Van 20/01 tot en met 31/01 namen meer dan 30000 leerlingen van de 1ste graad deel aan de STEM Olympiade, waaronder ook onze volledige A-stroom van de 1ste graad. Van die 30000 jongeren kunnen de 64 beste naar een finale. Pieter Van Huffel uit 1IWBIOa behaalde de hoogste score van de school en plaatste zich voor deze spannende finale die plaatsvond op zaterdag 15 maart te Brussel in het ministerie van onderwijs.

Na een theoretische vragenronde, volgenden er 4 praktische proeven uit diverse domeinen. Pieter behaalde een mooie bronzen plaats en ging met een mooie prijs naar huis! De prijsuitreiking werd opgeluisterd door Vlaams Minister-president Diependaele.

Pieter mag fier zijn op zijn prestatie!

VR toepassingen in de afdeling elektriciteit

Ondertussen hebben alle leerlingen van de afdeling elektriciteit kunnen werken met Virtual Reality (VR).

Hierbij maakten ze gebruik van enkele zeer interessante apps. O.a. de app Slijpen en Kappen, waarmee ze op een realistische en vooral veilige manier praktische vaardigheden konden oefenen. In een latere fase zullen leerlingen dit op echte muren uittesten.

Voor de leerlingen van de derde graad ging de ervaring nog een stap verder. Zij kregen de kans om toepassingen uit te voeren rond zonnepanelen en het opsporen van fouten in een elektriciteitskast.

Dankzij VR konden zij deze taken in een gecontroleerde omgeving uitvoeren, wat hen beter voorbereidt op de praktijk.

Deze aanpak zorgt voor een boeiende leerervaring en een mooie aansluiting op de realiteit van het vakgebied.

Opnieuw in de prijzen in de First Lego League Beneluxfinale.

Op zaterdag 15 maart was het zover! Na een heel succesvolle regiofinale in februari mocht het team Code Divers mee strijden voor een award op de Belux Finale. Daar nemen de beste teams van Vlaanderen, Wallonië en Luxemburg het tegen elkaar op met hun innovatieprojecten, robotontwerpen en robotprestaties. 26 teams tekenden present bij Droneport in Sint-Truiden, een actieve luchthaven voor helikopters en sportvliegtuigjes en drones. 

Wat een mooie dag werd het, met robotprestatie van 300 punten werden ze knap 3de, voor hun presentaties kregen ze heel mooie feedback verbaasden ze de jury met hun afgelegde weg. Dit resulteerde in de ‘breaktrough award’, deze award viert een team dat aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in zowel zelfvertrouwen als vaardigheden binnen de Robotwedstrijd en het Innovatieproject. Ze zijn een stralend voorbeeld van uitstekende Core Values.en ze laten zien dat ze begrijpen dat wat ze ontdekken belangrijker is dan wat ze winnen.

Code divers was het kleinste team aanwezig op deze finale, wat hun prestatie alleen maar mooier maakt! 

Schenking 2 laadpalen Smappee

Dankzij steun van de firma Smappee mochten we 2 nieuwe laadpalen ontvangen. 2 verschillende types die we intern kunnen gebruiken als praktische opstelling. Binnenkort gaan er 4 leerkrachten gratis op opleiding om hier correct mee aan de slag te gaan en op die manier de goede kennis hebben om over te dragen aan de leerlingen. Een dikke dankuwel voor deze levering!