Broodtechnologie 5-6BIO

Dinsdag 21 januari kwamen de leerlingen van de derde graad biotechnologische en chemische wetenschappen meer te weten over het biotechnologisch wonder dat brood is.

De consument stelt tegenwoordig hoge eisen aan brood: groot volume met een zacht, mals, elastisch kruim, een aangename geur, een aantrekkelijke kleur, …. Hierdoor worden er meer bloem- en broodverbeteraars gebruikt. Tegenwoordig worden hiervoor enzymen ingezet.

De leerlingen kwamen meer te weten over welke eigenschappen de bloem en het deeg moeten bezitten om tot een goed brood te komen. Aan de hand van allerlei kwantitatieve testen (eiwitkwaliteit, waterabsorptie, viscositeit, rekbaarheid,…) konden de leerlingen de juiste hoeveelheid oxidator en enzymen berekenen die aan het deeg moet worden toegevoegd.

De leerlingen bakten dan volgens de Belgische standaardbaktest zelf een brood met het verbeterd deeg. Na het bakken werd de kwaliteit van het brood bekeken aan de hand van verschillende testen: volumebepaling, kleurbepaling, poriëngrootte van het kruim,….

Als kers op de taart mochten de leerlingen hun warme broden meenemen om thuis aan een smaaktest te onderwerpen.