Leerlingen krijgen inzichten over de werking van een spuittoestel via de demospuit

In de tuinbouw speelt precisie een cruciale rol. Dit hebben de leerlingen van het vijfde en zesde jaar tuinbouw (5 en 6PT) en het zesde jaar groenaanleg en beheer (6GA) recent ervaren tijdens een praktijkles rond de werking van de AAMS demospuit, ter beschikking gesteld via RTC-Oost-Vlaanderen. Met deze les kregen de leerlingen meer inzichten in de technologie en processen die nodig zijn voor een efficiënt en milieuvriendelijk spuitproces.

Tijdens de sessie stond het visualiseren van de stroom van de spuitvloeistof centraal. De leerlingen leerden hoe druk en verschillende spuitdoptypes invloed hebben op de verdeling en het bereik van de vloeistof. Ook het effect van variërende spuitboomhoogtes en de verschillen per spuitdoptype kwamen aan bod. Door middel van simulaties en praktische oefeningen werd duidelijk hoe deze factoren samen de nauwkeurigheid van de toepassing bepalen.

Daarnaast werd er aandacht besteed aan de reinigingsprocedures en het belang van een grondige hygiëne om verstopte spuitdoppen te voorkomen. Het reinigen en onderhouden van de spuitmachine is minstens zo belangrijk als het gebruik ervan.

De demospuit, speciaal ontwikkeld om alle functies van een spuitmachine te demonstreren, was hierbij een ideaal hulpmiddel. Deze geavanceerde machine stelt gebruikers in staat om de werking van drukregeling, sectieafsluiting met compenserende terugloop, het hydraulisch roersysteem en zelfs continue reinigingssystemen te begrijpen en te testen. Door zelf met de demospuit te werken, krijgen de leerlingen een beter inzicht in de complexe dynamiek van het spuitproces,

De praktijkles had niet alleen als doel om de technische kennis van de leerlingen te vergroten, maar ook om hen bewust te maken van de impact die elke factor kan hebben op het milieu. Het verantwoord omgaan met middelen, het minimaliseren van verspilling en het optimaliseren van processen stonden daarbij centraal.

De leerlingen waren enthousiast over de ervaring. “Het was boeiend om te zien hoe kleine aanpassingen, zoals het veranderen van de druk of het type spuitdop, zulke grote verschillen kunnen maken,” aldus een leerling uit het zesde jaar.

Met dit soort praktijkgerichte lessen wordt de kloof tussen theorie en praktijk kleiner, en worden deze jongeren klaargestoomd om de uitdagingen van de groene sector met vertrouwen tegemoet te treden.