
Op 3 februari 2025 organiseerde de Technologiecampus Odisee een boeiende workshopdag voor de leerlingen van het 6de jaar Elektrotechnieken, het 6de jaar Industriële ICT en het 7de jaar Industriële Elektriciteit. Deze dag bood een unieke kans voor de leerlingen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen in Elektronica-ICT en Energietechnologie door hands-on workshops.
Gezellige start
De dag begon om 08u30 met een welkomstontbijt, een ideale start om zich voor te bereiden op de workshops die hen te wachten stonden. Om 9u00 werden de beschikbare workshops gepresenteerd, waarna de leerlingen zelf hun keuze maakten, passend bij hun interesse en studieachtergrond.

Hands-on workshops
Doorheen de dag namen de leerlingen deel aan verschillende workshops, zowel in de ochtend als in de namiddag. Tijdens de workshop over hacking ontdekten ze de basisprincipes van ethisch hacken en leerden ze kwetsbaarheden in systemen identificeren en testen. In de sessie over AI in de praktijk werkten ze met Artificiële Intelligentie en ontwikkelden ze een model dat afbeeldingen automatisch categoriseert met behulp van Python.

Hacking
De leerlingen ontdekten de basisprincipes van ethisch hacken, waarbij ze kwetsbaarheden in systemen identificeerden en testten om zo betere beveiligers te worden.
AI in de praktijk
In deze workshop gingen de leerlingen praktisch aan de slag met Artificiële Intelligentie (AI). Ze ontwikkelden een AI-model dat afbeeldingen automatisch categoriseert met behulp van Python.
Geluidsindicator bouwen
De leerlingen bouwden hun eigen geluidsindicator en namen deze handige gadget mee naar huis.

Energieopwekking
De leerlingen verkenden verschillende manieren om elektrische energie op te wekken, zoals via zonnepanelen en windturbines, en leerden over duurzame energie en het elektriciteitsnet.
Domotica en IoT
In deze workshop ontdekten de leerlingen hoe ze hun woning slimmer konden maken met behulp van IoT en domotica. Ze leerden hoe ze energie konden besparen door slimme apparaten via de smartphone te besturen.
Daarnaast kregen ze de kans om een eigen geluidsindicator te bouwen en mee naar huis te nemen. In de workshop over energieopwekking verkenden ze verschillende manieren om elektrische energie op te wekken, zoals via zonnepanelen en windturbines, en leerden ze meer over duurzame energie en het elektriciteitsnet. Tot slot dompelden ze zich onder in de wereld van domotica en IoT, waar ze ontdekten hoe ze hun woning slimmer konden maken en energie konden besparen door slimme apparaten via de smartphone te besturen.
Dank aan Odisee Gent
We danken de Technologiecampus Odisee en hun deskundige docenten voor het creëren van de praktische workshops, die de technologische nieuwsgierigheid van de leerlingen verder hebben aangewakkerd.