Arne Aerts van 6ICT en leerlingen van 7IE duiken in de wereld van het bier brouwen

Op 1 april 2025 kregen de leerlingen van het 7de Industriële Elektriciteit en Arne Aerts van het 6de Industriële ICT een bijzondere en leerzame uitleg over het eeuwenoude ambacht van “ Bier brouwen “. Dit gebeurde onder de deskundige leiding van André Paeleman van de Slotbrekers Wetteren en Freddy Franck, een expert in biowetenschappen.

De leerlingen werden meegenomen in het volledige proces van het brouwen van bier, waarbij ze niet alleen de technische aspecten leerden, maar ook meer te weten kwamen over de wetenschappelijke kant van het brouwproces. Eén van de belangrijkste onderdelen, die werd toegelicht, was het maïsschen, een essentieel proces waarin zetmeel uit granen wordt omgezet in suikers. Deze suikers zijn nodig voor de fermentatie, die uiteindelijk de basis vormt voor het bier.

De nadruk lag vooral op de vraag: Hoe kunnen we dit ambachtelijke proces optimaliseren en automatiseren? De leerlingen kregen de kans om ideeën te ontwikkelen over de inzet van technologie en innovaties die het brouwproces efficiënter en duurzamer kunnen maken. Dit was een waardevolle gelegenheid om de brug te slaan tussen technologie en traditionele ambachten, en om de leerlingen te stimuleren kritisch na te denken over de rol van automatisering in klassieke productieprocessen.

André Paeleman, met zijn jarenlange ervaring, en Freddy Franck, met zijn expertise in biowetenschappen, gaven de leerlingen waardevolle inzichten en praktische tips. Het werd een boeiende sessie waarbij niet alleen de technische kant van het bier brouwen aan bod kwam, maar ook de creatieve mogelijkheden om het proces te verbeteren en te verduurzamen.

Bier en technologie, hand in hand!

Over 2 maanden weten we of ons brouwsel is gelukt.

Het eindproject “ Microbrouwerij “ van Arne Aerts is tevens te bewonderen tijdens het Techniekfestival van RTC op donderdag 22 mei 2025 in Flanders Expo Gent.