Fabrikanten en installateurs schenken materiaal aan ‘werknemers van de toekomst’

De afdeling sanitair-verwarming op het Scheppersinstituut is al jaren bezig om de meest innoverende  technieken toe te passen op de school zelf.

Een tiental jaar terug plaatsten we reeds vloerverwarming in ons gebouw voor de eerste graad, goed voor een vloeroppervlakte van 500 m². Dit vooral met de bedoeling om op lagere temperaturen te stoken zodat de condenserende gasketels op hun hoogste rendement kunnen werken. Kort erna volgde het renovatie project “de Villa”, waar ook vloerverwarming geplaatst werd.

Momenteel zijn we in de leslokalen van onze nieuwe schrijnwerkerij een drietal kilometer buis aan het opwarmen voor vloerverwarming die zal gevoed worden met een warmtepomp, waarbij we dan ook kunnen koelen in de zomerperiode.

Ook de iets meer industriële installaties gaan we niet uit de weg en passen we toe met onze leerlingen. Voorbereidingen op grote koelinstallaties en airco’s komen hierbij ook aan bod.

Dankzij een goede samenwerking met bedrijven en groothandelaren uit de omgeving blijven we op de hoogte van de noden op het vakgebied en ondervinden bovendien ook steun van deze bedrijven.

We worden dan ook overstelpt naar de vraag voor geschoold personeel. Juist daarom zijn we ons dit schooljaar volop aan het voorbereiden op een bijkomende richting D/A richting “koel- en warmtetechnieken” ( nieuwe energetische technieken ) waarbij we niet enkel de leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt maar ze ook voldoende voorbereiden op hoger onderwijs. Gezien de klimaat-en energieproblematiek denken we dat dit een goede keuze zal zijn om de weg van de airco’s, koelcellen en warmtepompen in te slaan.

Gelet op dit laatste zetten we ook in op koelen met natuurlijke koudemiddelen. Sinds de opmars van kunstmatige koelgassen ( CFK’s en dergelijke ) verdwenen deze volledig naar de achtergrond. Door de bewustwording van de schadelijke impact van dergelijke gassen op de ozonlaag, wordt terug meer en meer ingezet op het gebruik van zijn natuurlijke variant ( denk dan maar aan CO2 ). 

Deze impact op het broeikaseffect wordt becijferd aan de hand van zijn Global Warming Potential ( GWP ). De GWP van het meest gunstige, veel gebruikte chemisch koudemiddel ( R134a ) bedraagt zo 1430 ton CO2 equivalent per jaar. De impact van zijn natuurlijke variant is bij vergelijking dan ook verwaarloosbaar klein ( CO2 heeft een GWP van 1 ).

Bovendien is de benodigde energie voor CO2 productie beduidend lager dan deze voor chemische koelgassen, en komt CO2 net veelal vrij als afvalproduct bij andere processen. Zonder hierover verder technisch uit te wijden staat het dus buiten discussie dat het klimatologisch interessant en innovatief is om CO2 verder uit te werken als koudemiddel in koelinstallaties.

Bij de opstart van deze bijkomende D/A richting gaan uiteraard bijkomende investeringen gepaard. Onze school investeert zo in koeltechnische- en meetgereedschappen voor zijn leerlingen en didactisch materiaal ( werkopstellingen, koelinstallaties, warmtepompen,… ), dit alleen al geraamd aan 70.000 euro, zonder de bijkomende gebouwinfrastructuur in rekening te brengen. Naast de eigen middelen kunnen we rekenen op steun van verschillende bedrijven zoals van installateur Alain Bracq/Remeha (levering warmtepomp twv.€8000), Desco (4 gasketels), Frigro (didactisch materiaal), Busschaert (technische ondersteuning), Junkers/Bosch (gasketels), Bulex (warmtepomp,…), ATS (algemeen installatiemateriaal), VMA (algemeen installatiemateriaal), Alsan (zonneboiler), Weishaupt (gasketel), Stallo (technische ondersteuning), STG (warmtepomp) en bovenal de firma Matheco (CO2-installatie twv. €80000). De algemene steun van Frixies (dhr. Van Laer) en RTC willen we toch ook onderstrepen.

Op 6 en 7 mei stellen wij u dan ook graag onze nieuwe richting voor op onze opendeurdag. Iedereen is van harte welkom en ons hele team staat u graag te woord. Kom alvast genieten van de ontwikkeling van een ijssculptuur op beide dagen.

Frank Van der Sype – TA

Link naar het laatste krantenartikel over de afdeling: klik hier