Op vrijdag 21 maart namen onze leerlingen Groendecoratie van het 5de en 6de jaar deel aan de nationale actiedag ‘Proud to be a Florist’, georganiseerd door Be-Florist. Samen met andere Vlaamse scholen en dagopleidingscentra voor florist en groendecoratie trokken ze naar Brussel voor een dag vol creativiteit, vakmanschap en florale energie.
Bloemschikkunst bij Euroveiling
De dag begon bij Euroveiling, waar alle deelnemende leerlingen samenwerkten aan een groots bloemschikproject. Een kleurrijke samenwerking die niet alleen het talent en de creativiteit van onze leerlingen in de kijker zette, maar ook de passie voor het floristenvak duidelijk maakte.
Bloemen en blije gezichten in hartje Brussel
’s Namiddags verhuisde de actie naar het centraal station van Brussel, waar de leerlingen hun zelfgemaakte bloemstukken uitdeelden aan toevallige voorbijgangers. Met dit warm gebaar brachten ze letterlijk kleur en vreugde in de stad – én vroegen ze aandacht voor het mooie beroep van florist.
Onze leerlingen kijken met trots terug op deze geslaagde dag. Een dag waarop ze niet alleen hun talenten konden tonen, maar ook andere jongeren inspireerden om voor deze veelzijdige en creatieve sector te kiezen.
Geef jij ook kleur aan jouw toekomst?
Overweeg dan zeker ons 7de specialisatiejaar Florist. Wie weet verwelkomen we jou binnenkort in onze opleiding!
Het zesde jaar sanitair-verwarming legt momenteel de laatste hand aan hun knappe project voor de wedstrijd Install Skills. In deze vakwedstrijd nemen tal van Vlaamse scholen het tegen elkaar op binnen de domeinen sanitair, verwarming en ventilatie.
Voor onze leerlingen wordt het een echte uitdaging om de eer hoog te houden, want vorig schooljaar mochten we met trots de prijs als laureaat in ontvangst nemen.
Binnen enkele weken komt de voltallige jury langs voor een beoordeling. Wat het verdict ook mag zijn: onze leerlingen hebben, onder de deskundige begeleiding van de heer Van Den Borre, met hart en ziel een indrukwekkende realisatie neergezet.
Ondertussen wordt het eerste eindjaar koel- en warmtetechnieken (D/A) voorbereid op de eindexamen en het bijkomend certificaat gasketels GI. Ook de voorbereiding op het behalen van het certificaat koeltechniek categorie I krijgt de komende weken absolute prioriteit.
Ook maakten de leerlingen kennis met grotere industriële koelinstallaties. Onder begeleiding van de heer Jan Dhaese (Equans) en de heer De Corte vond, na een theoretische uiteenzetting, een bedrijfsbezoek plaats bij Omnichem in Wetteren.
Op vrijdag 25 april beleefde de afdeling sanitair-verwarming-koeling een geslaagde combinatie van netwerking en ontspanning tijdens de Install Tomorrow Experience Day.
Deze tweedaagse werd georganiseerd door Techlink, met als doel het vakgebied sanitair-verwarming-koeling niet alleen inhoudelijk te versterken, maar ook op een boeiende en ontspannende manier te beleven.
In de voormiddag namen de leerlingen deel aan een workshop, en in de namiddag genoten zij samen met hun begeleiders van de vele attracties die het pretpark te bieden had.
Onze eerste lichting 6ICT is dit jaar gestart met een ambitieus project: het ontwerpen van een eigen energiemanagementsysteem. Met dit EMS willen we op een slimme manier energieverbruik meten, analyseren en optimaliseren. We schetsen graag het verloop van dit leerrijke traject. Om vat te krijgen op de complexe problematiek zijn we gestart met het maken van een conceptmap.
Op basis daarvan hebben we het project opgesplitst in verschillende fases. In de eerste fase hebben we scripts geschreven om data te verzamelen:
We filteren de gewenste data uit de seriële communicatie met de P1-poort van de digitale teller.
We vragen weergegevens op via een online weer-API.
De dynamische elektriciteitstarieven worden automatisch uit de inhoud van een online webpagina gehaald.
In de tweede fase hebben we systeemservices (systemd-services) en systeemtaken (cronjobs) aangemaakt, die ervoor zorgen dat de scripts automatisch op de juiste momenten worden uitgevoerd. Zolang ons systeem aan staat, wordt de data dus automatisch verzameld.
In fase drie hebben we een Linux-webserver opgezet met Apache en Python. Recent ontwikkelden we een webbased dashboard gebruikmakende van HTML, CSS en JavaScript. De gebruiker kan in het dashboard een datum selecteren. Het dashboard neemt vervolgens contact op met de webserver, die de gevraagde data van die dag uit de databank haalt en doorstuurt. Het dashboard visualiseert deze gegevens ten slotte in een grafiek.
Zeer binnenkort zal ons EMS in gebruik worden genomen in de Gloriëtte, een bijgebouw op het schooldomein.
Het verhaal is daarmee niet ten einde. We willen er de energieconsumptie en de energieproductie in kaart brengen en belangrijke energiestromen optimaliseren. We streven naar een zo groot mogelijke zelfconsumptie van de opgewekte energie en een zo laag mogelijk verbruik tijdens de piekmomenten. Bovendien proberen we grote verbruikspieken te vermijden.
Het was alvast een leerrijk en uitdagend traject, waarin we onze technische kennis konden toepassen op een realistisch en maatschappelijk relevant probleem. We kijken dan ook vol enthousiasme uit naar de volgende stappen in dit boeiende verhaal!
Onze leerlingen van het 3de jaar Bouwtechnieken trokken naar het braakliggend terrein van de afdeling Tuinbouw om het uitzetten van een gebouw in de praktijk te brengen.
Onder begeleiding pasten ze hun theoretische kennis toe: het bepalen van de bouwlijn en het nulpeil, het werken met jalons, en het controleren van haakse hoeken met de 3-4-5-methode. Ook het uitzetten van het bouwraam kwam aan bod een essentiële stap in elke bouwfase.
Een leerrijke ervaring waarbij inzicht, samenwerking én precisie centraal stonden.
Op dinsdag 14 mei 2025 verlieten Yoran uit 7IE, Jasper uit 6ICT en Mathias uit 6ICT de Oost-Vlaamse grens met bestemming The Hub van TVH in Waregem, waar de langverwachte finale plaatsvond van de Universalis technicalis.
De Universalis technicalis is een wedstrijd geïnspireerd op het populaire tv-programma Homo Universalis met als inzet een gloednieuwe iPhone 16 én – misschien nog belangrijker – eeuwige roem. De formule van het spel is eenvoudig maar genadeloos. Het is een afvalrace waarin deelnemers het tegen elkaar opnemen in een reeks uitdagende opdrachten.
Snelheid, logisch denken, technische vaardigheden én een beetje geluk zijn de ingrediënten die het verschil maken tussen winst en uitschakeling. Net zoals in Homo Universalis valt er na elke ronde iemand af tot er uiteindelijk één winnaar overblijft.
De sympathieke Jacotte Brokken , gastvrouw van de dag, leidde alles in goede banen. Haar aanstekelijk enthousiasme maakte de wedstrijd nog net dat tikkeltje spannender.
Hoewel de iPhone 16 uiteindelijk aan onze neus voorbijging, was het meedoen op zich al een ervaring om nooit te vergeten. De adrenaline, het teamwork, het competitiegevoel – en natuurlijk de unieke sfeer in The Hub van TVH – maakten van deze dag iets bijzonders.
En o ja… dankzij Jacotte kijken we voortaan ook af en toe eens naar het weerbericht 😉
Onze klas, het 2de jaar IW en BIO nam begin dit jaar met verschillende teams deel aan de First Lego League regiofinale. De First Lego League is een internationale wedstrijd en bestaat uit het bouwen en programmeren van een LEGO-robot en het uitwerken van een innovatieproject dat een oplossing biedt aan een probleem.
Wij, het team Code Divers, wonnen tijdens deze regiofinale een ticket naar de BeLuxfinale. En ook tijdens deze BeLuxfinale konden we de jury overtuigen. Zo wonnen we de Breaktrough-award en mochten we deelnemen aan de First Lego League Championship in Zuid-Afrika.
Dankzij verschillende verkoopacties, sponsors en de steun van de directie, coaches, leerkrachten en ouderraad konden we deze deelname waarmaken.
Op 3 mei vertrokken we samen met een team naar Zaventem. De eerste vlucht bracht ons naar Ethiopië. Daarna vlogen we verder met een ander vliegtuig naar Zuid-Afrika. Na een hele lange reis van17 uur kwamen we op 4 mei aan in Kaapstad, waar ons een heel groot avontuur stond te wachten.
Maandag 5 mei
Onze dag begon om 9 uur ‘s ochtends. Met twee busjes vol enthousiasme vertrokken we om het gebied te verkennen. Mevrouw De Plus en meneer Bruggeman waren onze chauffeurs van dienst. Zij brachten ons veilig naar onze eerste bestemming: de Tafelberg. In een drukke stad als Kaapstad is het verkeer best een uitdaging, maar het links rijden ging verrassend goed en onze chauffeurs manoeuvreerden behendig door de straten. Terwijl de meisjes in het ene busje vrolijk meezongen met de muziek, werden er in het andere busje volop grappen gemaakt. De sfeer zat er dus meteen goed in!
Rond 10 uur kwamen we aan bij de beroemde Tafelberg, een van de zeven natuurwonderen van de wereld. Met de draaiende kabelbaan zoefden we in enkele minuten naar boven. Het werd een spectaculaire rit met uitzicht op Kaapstad, de oceaan en zelfs Robbeneiland in de verte. Wist je dat de Tafelberg ruim 260 miljoen jaar oud is en dus veel ouder dan de Himalaya? Bovenop genoten we van het adembenemende panorama en zagen we zelfs kleine dassies.
Iets na 12 uur reden we verder naar het zuidelijkste punt van ons programma: Kaap de Goede Hoop. Het is een natuurreservaat vol unieke planten, vogels en dieren. Onderweg hielden we onze ogen goed open: we spotten een Kaapse bergzebra, een baviaan en zelfs enkele duikerbokken.
Vervolgens zetten we koers naar Boulders Beach. Hier zagen we van dichtbij de Afrikaanse pinguïns die tussen de granieten rotsen wonen. De dag sloten we af met een heerlijk diner in Simonstad, een charmant kustplaatsje met Victoriaanse gebouwen en uitzicht op de baai.
Dinsdag 6 mei
Vandaag moesten we vroeg uit de veren. Om vijf uur ’s ochtends stond er al een busje klaar dat ons naar het safaripark zou brengen.
Ongeveer twee uur later kwamen we aan op het domein, waar een uitgebreid ontbijt op ons wachtte: tropisch fruit, gebakken eieren en pannenkoeken zorgden voor een heerlijke start van de dag. Daarna maakten we ons klaar voor een hobbelige, maar prachtige safari in het reservaat. De tocht duurde ongeveer twee uur. Tijdens de rondrit zagen we vier van de ‘Big Five’: de neushoorn, de leeuw, de olifant en de buffel. Daarnaast kwamen we ook struisvogels, zebra’s, nijlpaarden en kleine aapjes tegen. Bij elk dier werd gestopt, zodat we mooie foto’s konden nemen.
Na de safari konden we even uitrusten bij het grote zwembad. Een paar nieuwsgierige apen vonden het blijkbaar ook een leuke plek en kwamen even rondsnuffelen. Het personeel probeerde ze weg te jagen, maar de aapjes lieten zich niet zomaar doen — eentje klom zelfs op het strooien dak! Na een tijdje trokken ze uiteindelijk vanzelf weer weg.
We kregen nog een uitgebreide lunch en daarna was er tijd om te zonnen en te chillen. Rond vier uur stond het busje weer klaar om ons terug naar de villa te brengen. Iedereen nam afscheid van het mooie domein en de indrukwekkende dieren. Die avond zouden we goed moeten slapen, want de volgende dag begon de grote wedstrijd.
Woensdag 7 mei
En dan nu het echte werk: onze eerste dag in het Conventiecentrum. Na de registratie konden wij, de Code Divers, beginnen met het inrichten van onze stand. Aan Belgische vlaggen geen gebrek. Onze gelasercutte kubussen met informatie over Core Values en evolutie van onze robot, maakten indruk op zowel de jury als andere teams.
In de namiddag stonden onze eerste oefenwedstrijden op het programma. Alles verliep volgens plan: de Zuid-Afrikaanse lucht deed de robot precies goed. Doorheen de dag konden we ook al eens verkennen hoe andere teams zich voorbereid hadden op deze wedstrijddagen.
Als afsluiter van de dag was er de culturele avond. Hier konden we genieten van prachtige traditionele dansen en liederen van over de hele wereld: van Nieuw-Zeeland tot Honduras, van Zuid-Afrika tot Zweden. Elk land had wel iets speciaals.
Donderdag 8 mei
Donderdagochtend waren we uitgerust en klaar om, na een heerlijk ontbijt, opnieuw richting het conventiecentrum te trekken. Vandaag was een spannende dag, een dag waar we allemaal stress voor hadden. We moesten namelijk ons innovatieproject voorstellen aan de jury.
Maar eerst hadden we onze tweede robotwedstrijd. Voor de wedstrijd konden we nog een beetje oefenen waardoor we er volledig klaar voor waren. We behaalden een topscore van 290 punten!
Na een korte lunchpauze wandelden we naar het jurylokaal. Daar moesten we nog even wachten tot we aan de beurt waren. Gelukkig hadden we de avond voordien nog goed geoefend, dus we wisten dat we er klaar voor waren. En dat bleek ook zo te zijn: de jury was zó onder de indruk dat ze er nauwelijks woorden voor hadden. We kregen amper vragen, het teken dat onze presentatie sterk en overtuigend was. Niet veel later hadden we onze laatste robotwedstrijd waar we een score van 235 punten behaalden, wat ook niet slecht was.
Na deze succesvolle maar vermoeiende middag volgde er nog een leuke avond. We gingen naar het Two Oceans Aquarium. Een aquarium waar de Indische en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten! Van kleurrijke koraalriffen tot prachtige vissen, je kon er alles bewonderen. Wat we het meest indrukwekkend vonden was de glazen tunnel door het water. Je kon zo de haaien boven je zien zwemmen!
Na dit avontuur zijn we door Kaapstad naar de auto gewandeld en zo terug naar de villa gereden.
Vrijdag 9 mei
Na twee topdagen brak de laatste dag van de First Lego League aan. Er stonden drie activiteiten op het programma. Als eerste moesten we deelnemen aan de Alliance Robot Game Challenge. Hierbij werden we samen met een willekeurig team ingedeeld om zoveel mogelijk missies gezamenlijk uit te voeren. Wij werden gekoppeld aan een Nederlands team. Hoewel we hadden gehoopt om juist met een team uit een ver land samen te werken, hebben we er samen het beste van gemaakt. We behaalden met de robotwedstrijd een score van 350 punten.
Daarna volgde de Award Ceremony. De teams kwamen één voor één het podium op om hun medaille in ontvangst te nemen. Na veel gedanst te hebben reikten ze de awards uit. We hadden weinig verwachtingen om zelf een award te winnen, aangezien we omringd werden door topteams. In veel landen beginnen kinderen al met programmeren vanaf negen jaar, wat betekent dat zij in vergelijking met ons al zeven jaar ervaring hebben. Voor de robotwedstrijd behaalden we de 37e plaats van de 85 deelnemende teams, wat een topprestatie is. Daarom hadden we gehoopt op een award voor beste coach, want die zou mevrouw Van Bastelaere echt hebben verdiend. Helaas zijn we zonder award naar huis gegaan, maar het deelnemen en alle ervaringen en mooie momenten die we hebben meegemaakt, waren voor ons de grootste prijs.
Ten slotte moesten we onze pit opruimen en afscheid nemen van alle superleuke teams die voor een geweldige sfeer hadden gezorgd. Het is fijn om te weten dat we elkaar nog horen in de groepschat. Ondertussen hadden we ook drie dagen lang ons Engels goed geoefend. Alle landen communiceerden spontaan en vlot met elkaar, vooral in het Engels. Niemand had schrik om te spreken, en dat zorgde voor een open en warme sfeer.
Na nog even te shoppen en iets te eten in Kaapstad gingen we terug naar de villa om onze koffers klaar te maken voor vertrek.
Zaterdag 10 en zondag 11 mei
Op 10 mei kwam helaas een einde aan ons Zuid-Afrika-avontuur. We vlogen terug via Kaapstad naar Ethiopië en vervolgens naar België. We kwamen moe maar tevreden aan. En ook al mochten we deze keer geen prijs winnen, wat we hier beleefden is een ervaring voor het leven.
Tot slot willen we iedereen bedanken die deze onvergetelijke ervaring mogelijk heeft gemaakt. Een speciale dank gaat uit naar de directie, leerkrachten en sponsors, zonder hun steun en inzet was dit nooit gelukt.
Stien, Lara, Mathis, Stig en Wannes Leerlingen uit 2IW en 2BIO
Tijdens de les Nederlands maakten de leerlingen kennis met het Zuid-Afrikaans. En wat blijkt? Ze verstaan het verrassend goed! Maar hoe kan dat eigenlijk? Waarom lijkt het Zuid-Afrikaans zoveel op ons Nederlands?
Het antwoord ligt in de geschiedenis. In de 17e eeuw vestigden Nederlandse kolonisten zich in de Kaapkolonie, het huidige Zuid-Afrika. Ze brachten hun taal mee: het Nederlands van toen. Door de jaren heen begon die taal zich aan te passen aan het nieuwe land. Het kreeg invloeden van andere talen die in Zuid-Afrika gesproken werden, zoals Khoisan-talen, Maleis, Portugees, Frans en later ook Engels. Het resultaat? Een nieuwe taal: het Afrikaans.
Toch is de verwantschap met het Nederlands nog altijd duidelijk. Woorden als “school”, “huis”, “boom”, en “water” klinken bijna exact hetzelfde. De grammatica is eenvoudiger geworden en de spelling wijkt soms af, maar de basis is nog steeds herkenbaar. Daarom kunnen wij Belgen en Nederlanders vaak met een beetje moeite begrijpen wat Zuid-Afrikanen zeggen.
Aan de hand van verschillende werkvormen maakten de leerlingen kennis met typische Afrikaanse woorden. In duo’s oefenden ze korte dialogen. De les werd afgesloten met veel gelach en bewondering voor hoe vertrouwd en tegelijk verrassend anders het Afrikaans aanvoelt. Een eerste kennismaking die zeker smaakt naar meer!
Wij zijn een kleinschalig familiebedrijf uit Sint-Lievens Houtem (Bavegem) gespecialiseerd in alle mogelijke vloer en tegelwerken zowel nieuwbouw als renovatie , badkamers, opritten en terrassen. Wij hebben enkele ervaren krachten die staan te popelen om hun tonnen ervaring en beroepsfierheid door te geven aan een nieuwe generatie vloerders. Wij zoeken iemand die de handen uit de mouwen wil steken , leergierig is en een goede attitude heeft zowel naar zijn collega’s als naar onze klanten.
Wij bieden: Een markt conform loon Werken in een hecht team Mogelijkheid om onze mooie stiel aan te leren, begeleid door ervaren stielmannen.
Bij interesse contacteer mij gerust om eens op gesprek te komen. Job op te starten augustus 2025 Met vriendelijke groeten Demey Kevin bestuurder
Terwijl veel leerlingen genieten van een welverdiende vakantie, zitten de Code Divers allesbehalve stil. Binnenkort vertrekken ze naar de Open Africa Championship en ze zorgen ervoor dat ze tot in de puntjes voorbereid zijn!
Deze week werkten ze hard aan het maken van een kopie van de Divers Bot, inclusief alle hulpstukken. Alles werd dubbel gemaakt, zodat er geen verrassingen zijn tijdens de wedstrijd. Ook oefenden ze de missies opnieuw in en stuurden ze deze bij waar nodig.
Daarnaast dachten ze volop na over de pit area, waar ze hun team en project zullen voorstellen. Er werd gebrainstormd en originele ideeën werden meteen omgezet in toffe realisaties.
Een extra uitdaging deze keer: de presentaties verlopen volledig in het Engels. Dat vraagt een flinke dosis lef én voorbereiding!
Tot slot werken de Code Divers aan originele gadgets, zoals zelfgemaakte sleutelhangers, die ze tijdens de wedstrijd zullen uitdelen aan andere teams. Zo tonen ze dat ze openstaan voor verbinding. De wedstrijd draait tenslotte ook om core values zoals samenwerking en respect.
Wat hadden wij geluk met het weer, met onze enthousiaste leerlingen, met onze bijzonder gedreven begeleidende leerkrachten en dit in combinatie met een toplocatie. Wij brachten dit alles samen tot een onvergetelijke driedaagse: de bosklassen voor 1B.
Op maandag ging 1Bb eerst onderling de strijd aan met 1Bc en 1Bd om een heus bosspel te winnen. Intussen startten 1Ba en 1Be de bosklassen met een stevige wandeling in het natuurgebied de Helix. Na het middagmaal wisselden de klassen en de activiteiten.
Het eerste avondspel was vervolgens een schot in de roos. Terwijl hier en daar een moegestreden paard sneuvelde in de wedstrijd, kon ‘het publiek’ een gokje wagen op het best presterende paard. Paard Silver bleek onoverwinnelijk, proficiat, sterk geracet. Al was de overwinning op paard Lowie nipt.
De tweede dag was een dag vol afwisseling: koken, een tapasplankje bouwen, bij enkele volksspelen elkaar uitdagen, luisteren naar de ervaringen van een échte boswachter en leren vuur maken. Onze dinsdag sloten we af in het zwembad.
Om die laatste dag dan helemaal perfect te laten eindigen, werden we getrakteerd op een heuse lentebarbecue. Met een extra woordje van dank aan onze koks en afwassers van dienst!
Na twee en een halve bijzonder fijne dagen (en met een fikse portie chloor in de ogen en links of rechts een pijntje van uitbundigheid) keerden onze leerlingen goed gezind terug huiswaarts en bleven enkele leerkrachten moe, maar héél tevreden achter in de jeugdherberg ’t Schipken. Wij waren terecht fier om met zo’n groep leerlingen op stap te kunnen gaan.