Event Offshore Windenergie voor 6ET en 6ICT

Dinsdag 18 februari 2025 hebben wij met de leerlingen van het 6de jaar Elektrotechnieken en het 6de jaar Industriële ICT een educatief bezoek gebracht aan het event “Offshore Windenergie”, die doorging op de technologiecampus van het Odisee te Gent. Dit bezoek had als doel de leerlingen méér inzicht te geven in de technologie en het belang van duurzame energiebronnen met een specifieke focus op offshore windparken.

Bij aankomst kregen de leerlingen de kans om informatie te verzamelen over de verschillende aspecten van Offshore Windenergie: Denk aan de bouw, de veiligheid op zee, de hoogspanningsnetwerken, de elektriciteitskabels, de aerodynamica, de werking van de generator, de onderhoudswerkzaamheden en nog zoveel meer. De leerlingen konden op eigen tempo de verschillende standen doorlopen met behulp van een vragenlijst.

Tevens was er de mogelijkheid tot het bezichtigen van een nieuw RTC paneel i.v.m. duurzame energie: “Slim met energie”. Op het paneel komen alle componenten samen vertrekkende van de digitale meter tot de PV-installatie, de warmtepompen, de laadpalen en de huishoudelijke verbruikers. Meer en meer zullen al deze apparaten aan elkaar gekoppeld moeten worden. Via LED strips en LCD schermen kan het energieverbruik visueel geregeld worden. De bedoeling is dat dit paneel binnenkort richting onze school komt om er praktisch mee aan de slag te gaan.

Daarna volgden nog enkele infosessies, waarbij verschillende technische items besproken werden:

  • Het aandeel van windenergie in België (ondertussen al 19 %) en wat er de komende jaren nog mag verwacht worden.
  • De keuze van materialen voor rotorbladen en masten, rekening houdend met weersinvloeden en corrosiebestendigheid.
  • De verschillende methoden om windturbines offshore te installeren, zoals het gebruik van jack-up schepen en drijvende platforms.
  • De wijze waarop de opgewekte energie via onderzeese kabels aan land wordt gebracht en geïntegreerd in het elektriciteitsnet.
  • De rol van drones en sensoren bij inspectie en preventief onderhoud om stilstand te minimaliseren.
  • De milieu impact van windmolens op de omgeving.
  • Wat een technische job kan omvatten in deze sector.

Het bezoek bood de leerlingen een waardevol inzicht in de wereld van offshore windenergie. Ze kregen niet alleen theoretische kennis, maar konden ook zien hoe deze technologie wordt toegepast in de praktijk. Dit bezoek droeg bij aan een beter begrip van duurzame energie en de bijbehorende technische uitdagingen. Hopelijk heeft dit de interesse in techniek en duurzaamheid bij de leerlingen aangewakkerd.