Onze eerste lichting 6ICT is dit jaar gestart met een ambitieus project: het ontwerpen van een eigen energiemanagementsysteem. Met dit EMS willen we op een slimme manier energieverbruik meten, analyseren en optimaliseren. We schetsen graag het verloop van dit leerrijke traject. Om vat te krijgen op de complexe problematiek zijn we gestart met het maken van een conceptmap.

Op basis daarvan hebben we het project opgesplitst in verschillende fases. In de eerste fase hebben we scripts geschreven om data te verzamelen:
- We filteren de gewenste data uit de seriële communicatie met de P1-poort van de digitale teller.
- We vragen weergegevens op via een online weer-API.
- De dynamische elektriciteitstarieven worden automatisch uit de inhoud van een online webpagina gehaald.
In de tweede fase hebben we systeemservices (systemd-services) en systeemtaken (cronjobs) aangemaakt, die ervoor zorgen dat de scripts automatisch op de juiste momenten worden uitgevoerd. Zolang ons systeem aan staat, wordt de data dus automatisch verzameld.
In fase drie hebben we een Linux-webserver opgezet met Apache en Python. Recent ontwikkelden we een webbased dashboard gebruikmakende van HTML, CSS en JavaScript. De gebruiker kan in het dashboard een datum selecteren. Het dashboard neemt vervolgens contact op met de webserver, die de gevraagde data van die dag uit de databank haalt en doorstuurt. Het dashboard visualiseert deze gegevens ten slotte in een grafiek.

Zeer binnenkort zal ons EMS in gebruik worden genomen in de Gloriëtte, een bijgebouw op het schooldomein.
Het verhaal is daarmee niet ten einde. We willen er de energieconsumptie en de energieproductie in kaart brengen en belangrijke energiestromen optimaliseren. We streven naar een zo groot mogelijke zelfconsumptie van de opgewekte energie en een zo laag mogelijk verbruik tijdens de piekmomenten. Bovendien proberen we grote verbruikspieken te vermijden.
Het was alvast een leerrijk en uitdagend traject, waarin we onze technische kennis konden toepassen op een realistisch en maatschappelijk relevant probleem. We kijken dan ook vol enthousiasme uit naar de volgende stappen in dit boeiende verhaal!