Van België tot die Kaap: ‘n taalavontuur in Afrikaans

Tijdens de les Nederlands maakten de leerlingen kennis met het Zuid-Afrikaans. En wat blijkt? Ze verstaan het verrassend goed! Maar hoe kan dat eigenlijk? Waarom lijkt het Zuid-Afrikaans zoveel op ons Nederlands?

Het antwoord ligt in de geschiedenis. In de 17e eeuw vestigden Nederlandse kolonisten zich in de Kaapkolonie, het huidige Zuid-Afrika. Ze brachten hun taal mee: het Nederlands van toen. Door de jaren heen begon die taal zich aan te passen aan het nieuwe land. Het kreeg invloeden van andere talen die in Zuid-Afrika gesproken werden, zoals Khoisan-talen, Maleis, Portugees, Frans en later ook Engels. Het resultaat? Een nieuwe taal: het Afrikaans.

Toch is de verwantschap met het Nederlands nog altijd duidelijk. Woorden als “school”, “huis”, “boom”, en “water” klinken bijna exact hetzelfde. De grammatica is eenvoudiger geworden en de spelling wijkt soms af, maar de basis is nog steeds herkenbaar. Daarom kunnen wij Belgen en Nederlanders vaak met een beetje moeite begrijpen wat Zuid-Afrikanen zeggen.

Aan de hand van verschillende werkvormen maakten de leerlingen kennis met typische Afrikaanse woorden. In duo’s oefenden ze korte dialogen. De les werd afgesloten met veel gelach en bewondering voor hoe vertrouwd en tegelijk verrassend anders het Afrikaans aanvoelt. Een eerste kennismaking die zeker smaakt naar meer!

Alles klaar voor de Open Africa Championship? Let’s go!

Terwijl veel leerlingen genieten van een welverdiende vakantie, zitten de Code Divers allesbehalve stil. Binnenkort vertrekken ze naar de Open Africa Championship en ze zorgen ervoor dat ze tot in de puntjes voorbereid zijn!

Deze week werkten ze hard aan het maken van een kopie van de Divers Bot, inclusief alle hulpstukken. Alles werd dubbel gemaakt, zodat er geen verrassingen zijn tijdens de wedstrijd. Ook oefenden ze de missies opnieuw in en stuurden ze deze bij waar nodig.

Daarnaast dachten ze volop na over de pit area, waar ze hun team en project zullen voorstellen. Er werd gebrainstormd en originele ideeën werden meteen omgezet in toffe realisaties.

Een extra uitdaging deze keer: de presentaties verlopen volledig in het Engels. Dat vraagt een flinke dosis lef én voorbereiding!

Tot slot werken de Code Divers aan originele gadgets, zoals zelfgemaakte sleutelhangers, die ze tijdens de wedstrijd zullen uitdelen aan andere teams. Zo tonen ze dat ze openstaan  voor verbinding. De wedstrijd draait tenslotte ook om core values zoals samenwerking en respect.

De Code Divers zijn er dus bijna klaar voor! 

Belux Finale First Lego League

Op zaterdag 15 maart was het zover! Na een heel succesvolle regiofinale in februari mocht het team Code Divers mee strijden voor een award op de Belux Finale. Daar nemen de beste teams van Vlaanderen, Wallonië en Luxemburg het tegen elkaar op met hun innovatieprojecten, robotontwerpen en robotprestaties. 26 teams tekenden present bij Droneport in Sint-Truiden, een actieve luchthaven voor helikopters en sportvliegtuigjes en drones. 

Wat een mooie dag werd het, met robotprestatie van 300 punten werden ze knap 3de, voor hun presentaties kregen ze heel mooie feedback verbaasden ze de jury met hun afgelegde weg. Dit resulteerde in de ‘breaktrough award’, deze award viert een team dat aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in zowel zelfvertrouwen als vaardigheden binnen de Robotwedstrijd en het Innovatieproject. Ze zijn een stralend voorbeeld van uitstekende Core Values.en ze laten zien dat ze begrijpen dat wat ze ontdekken belangrijker is dan wat ze winnen.

Code divers was het kleinste team aanwezig op deze finale, wat hun prestatie alleen maar mooier maakt!